Bejelentés


KMMTE Művészettel az Életért


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Onkológiai Koncertek (OK)

Az Onkológiai Koncertek (OK) programot 2006 áprilisában indítottuk el. Ennek keretében a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának Haematológiai-Onkológiai részlegében kezelt, daganatos megbetegedésekben szenvedő gyermekek számára rendszeresen rendezünk élő zenei hangversenyeket.

  Tudományos alapok

  A rákos betegeknek a kezelések során, de akár még jóval a kezeléseket követően is jelentős mértékű érzelmi distressz állapottal kell megküzdeniük. Ez kedvezőtlenül hat az immun- és endokrin-funkcióikra, valamint negatív módon befolyásolja az életminőségüket.

  A depresszió és szorongás kezelésének elhanyagolása az életminőség romlásához vezethet, és megakadályozhatja, hogy az életfunkciók ismét optimális szintre álljanak vissza. A daganatos megbetegedések és az életminőség összefüggésére vonatkozó kutatások szerint az érzelmi distressz kihatással van a betegek fizikai állapotára és befolyásolja a kezelések végkimenetelét is.

  A rákos megbetegedések kezelése során a betegek mindennapi életvitele felborul. E hatások megmutatkoznak az iskolai élet, a tanulás, az érzelmi és fizikai állapot és az énkép változása terén egyaránt. A betegek számos olyan eseményen mennek keresztül, melyek fölött csupán csekély vagy épp semmilyen kontrollt sem képesek gyakorolni. A negatív tapasztalatok között szerepel szorongás, fizikai diszkomfortérzés és számos egyéb, negatív érzés, mely lelassíthatja a gyógyulási folyamatot. (Davis, Gfeller, & Thaut, 1999).

  Cousins (1979) vizsgálata szerint az „életigenlő” megnyilvánulások pozitív változásokat okoznak a vér vegyi összetételében.

  Sue, Sue és Sue (1994) megállapítása értelmében „az érzelmek kifejezésének vagy a tartós kapcsolatok kialakításának gátoltsága feltehetően kapcsolatban áll a rák kialakulásával”.

  A holisztikus, bio-pszicho-szociális gyógyítás korában egyre nagyobb az igény olyan hatékony, noninvazív terápiás beavatkozásokra, amelyek képesek pozitívan befolyásolni olyan egészségügyi problémák kezelését, mint amilyenek a daganatos megbetegedések. A kiegészítő kezelésként alkalmazott zeneterápia képes e szerep betöltésére. A zeneterápiás beavatkozások csökkentik az életminőséget romboló distressz mértékét, és olyan speciális célok elérésére szolgálnak, mint például az önkifejezés elősegítése, szorongáscsökkentés, a fizikai diszkomfortérzés enyhítése, relaxáció, megküzdési (coping) stratégiák támogatása és annak segítése, hogy a beteg hozzászokjon új, megváltozott környezetéhez.

  Az élő, hangszeres és vokális zenét alkalmazó zeneterápiás üléseket a résztvevők lényegesen kedvezőbben fogadják, mint a gépi adathordozók által közvetített muzsikát. Különösen érvényes ez gyermekek esetében, akiknek figyelmét, érdeklődését sokkal jobban leköti az élő zene, mint a passzív zenehallgatás. A koncertek interaktívak, tehát a gyermekek aktív részesei a terápiának. Ez különösen fontos a tanult tehetetlenség állapotának elkerülése szempontjából, azaz a résztvevők a terápia során megtapasztalhatják, hogy nem passzív alanyai, hanem aktív résztvevői a gyógyítási folyamatnak.

  Irodalomjegyzék:

  Davis, W. B., Gfeller, K. E., & Thaut, M. H. (1999). An Introduction to music therapy: theory and practice (2nd ed.). Boston: McGraw-Hill.

  Cousins, N. H. (1979). Anatomy of an illness as perceived by the patient: Reflections on healing and regeneration. New York: Norton

  Sue, D., Sue, D., Sue, S. (1994). Psychological factors affecting medical conditions. In Understanding abnormal behavior (4th ed., pp. 225-251). Boston: Houghton Mifflin Company.

  A program bemutatása

  Az Onkológiai Koncertek (OK) a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának Onkológiai részlegében kezelt, daganatos megbetegedésekben szenvedő gyermekek számára, rendszeresen, a Kelet-magyarországi Művészetterápiai Egyesület valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma és a Debreceni Egyetem Konzervatóriuma hallgatóinak közös szervezésében rendezett élő zenei hangversenysorozat neve. Az elnevezéskor figyelembe kellett vennünk a beteg gyermekek és hozzátartozóinak fokozott érzékenységét és pozitív gondolatok iránti fogékonyságát. Az Onkológiai Koncertek (OK) keretében a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának Onkológiai részlegén kezelt gyermekek, a részlegben tartózkodó hozzátartozóik, a gyógyító stáb (orvosok, nővérek, kisegítő személyzet) valamint orvostanhallgatók és konzervatóriumi hallgatók számára rendezünk élő zenei, hangszeres és vokális koncerteket. A hangversenyek időtartama (figyelembe véve a gyermekek koncentrációs képességeit és a gyógyítók munkabeosztását) alkalmanként kb. 60 perc. Ez idő alatt a zenei blokkok összekapcsolásaként beszélgetéseket folytatunk a gyerekekkel és hozzátartozóikkal egyaránt. E beszélgetések segítik a zene által mobilizált – addig esetleg elfojtott - érzelmek feldolgozását.

  A program háttere, előkészítése. A 2005/2006-os tanév második félévében Dr. Kollár János, a Kelet-magyarországi Művészetterápiai Egyesület elnöke, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus, egyetemi adjunktus, a zenetudományok doktora közös, zeneterápiás kredit kurzust tartott magyar és külföldi orvostanhallgatók, konzervatóriumi növendékek és pszichológushallgatók számára. E kurzus során fogalmazódott meg az Onkológiai Koncertek (OK) ötlete. A hallgatók közül néhányan vállalták, hogy zenei tudásukat latba vetve segítenek a koncertek megszervezésében és megtartásában. Később más önkéntesek is csatlakoztak hozzánk.

  Egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a program során kérdőíves módszerrel felmérjük, mennyiben változott a gyermekek és a kórházi osztályon tartózkodó hozzátartozóik hangulata, önkifejezési képessége, mennyire sikerül hozzájárulnunk a gyógyítási folyamathoz, milyen mértékben bővül az orvostanhallgatók és a konzervatóriumi növendékek zeneterápia tárgykörében szerzett tudása, hogyan változott önismeretük, mennyire sikerült meghonosítani a módszert a gyógyítás területén.

  A repertoárban szerepelnek:

  zenés mesék, melyek főhőseként a beteg gyermekek átélhetik az Ellenséggel (jelen esetben a Betegséggel) való sikeres megküzdés élményét, az érzelmi és kommunikációs problémák, gátlások oldását segítő,

  klasszikus zenei darabok

  valamint a felszabadult, katartikus állapotot előidéző könnyűzenei művek egyaránt.

  A program céljai

  Alapvető célok

  o        fájdalomcsökkentés,

  o        energetizálás,

  o        a gondolatok és érzelmek kifejezésmódjának segítése,

  o        a betegek és hozzátartozóik új környezetükbe történő beilleszkedésének támogatása,

  o        érzékszervi stimuláció,

  o        megküzdési (coping) mechanizmusok fejlesztése,

  o        félelem- és feszültségcsökkentés,

  o        a sikerélmény erősítése az alábbi területekre összpontosítva:

  9.     az önkifejezést segítő, természetes környezet biztosítása zene segítségével,

  10. szociális környezet teremtése csoporton belüli interakciók kezdeményezéséhez, a gyermekek korának megfelelő tevékenységek segítségével,

  11. a kórházi kezeléshez, valamint a halálélményhez kapcsolódó témák feldolgozásához nyújtott segítség.

  További célok

  o        A gyógyító stáb (orvosok, nővérek, kisegítő személyzet) munkájának megkönnyítése.

  o        A résztvevő zenészek, hallgatók ismeretanyagának, önismeretének bővítése.

  o        A résztvevő orvostanhallgatók ismereteinek, szakmai képességeinek bővítése.

  o        A zeneterápia lehetőségeinek bemutatása, (a) az orvostudományban (b) a zenetudományban,

  o        A gyógyító eszközök skálájának szélesítése.

   
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!